Бајден на Генералното собрание на ОН ќе побара, а Русија се согласува со проширување на Советот за безбедност

На 78-та сесија на Генералното собрание на Обединетите нации, американскиот претседател Џо Бајден ќе ја потврди желбата на Вашингтон за проширување на Советот за безбедност, наведуваат британските медиуми.

Ваквата вест ја потврди и координаторот за стратешки комуникации во Националниот совет за безбедност на Белата куќа, Џон Кирби.
„Време е да се погледне архитектурата на Советот за безбедност. Сметаме дека ова тело треба да биде поинклузивно и сеопфатно“, вели Кирби во интервју за The Daily Telegraph.

Кирби истакнуваа дека Бајден во својот говор оваа седмица ќе го поддржи проширувањето на Советот за безбедност на ОН.

Во моментов, Советот за безбедност на ОН има пет постојани членки: Русија, Велика Британија, Кина, САД и Франција. Секоја од овие земји има право на вето. Десет членки на Советот, избрани на регионален принцип, имаат статус на непостојани членки.

Претставници на американската администрација постојано зборуваа за потребата од реформирање на Советот за безбедност на ОН. Поточно, за време на неговиот говор минатата година на 77-та сесија на Генералното собрание на ОН, Бајден рече дека Вашингтон поддржува зголемување на бројот на постојани и непостојани претставници во Советот за безбедност на ОН, вклучително и на сметка на африканските и латиноамериканските земји.

САД го поддржуваат давањето на Индија постојано членство во Советот за безбедност на ОН, но покрај неа, наведува The Daily Telegraph, САД би сакале да ги видат и Германија и Јапонија во реформиран Совет за безбедност.

Од друга страна, шефот на руската дипломатија, Сергеј Лавров, претходно изјави дека Русија особено ги посочува Индија и Бразил како достојни кандидати за постојано членство во Советот за безбедност на ОН со задолжително присуство на некои од африканските држави, пренесе агенцијата ТАСС.