Бајден: „Неверојатно конзервативната“ израелска влада ризикува да ја изгуби меѓународната поддршка

Американскиот претседател Џо Бајден смета дека Израел мора да се стреми кон мир со Палестинците за својот долгорочен опстанок. Тој предупреди дека „неверојатно конзервативната влада“ на земјата ризикува да ја изгуби меѓународната поддршка, за време на гостувањето во „Late Night with Seth Meyers”.

Неколку часа подоцна, премиерот Бенјамин Нетанјаху одговори на изјавите на Бајден.

„Од почетокот на војната, јас водам дипломатски напори насочени кон спречување на предвремен прекин на непријателствата и обезбедување поддршка за Израел. Имаме значајни достигнувања во овој поглед, како што беше потврдено од неодамнешната анкета на Галуп-Харис во САД. што покажува дека 82% од американската јавност го поддржува Израел“.

Нетанјаху додаде: „Ова значи дека четворица од пет Американци го поддржуваат Израел, а не Хамас, што ни дава дополнителна сила да ја продолжиме кампањата до постигнување апсолутна победа“. Референцата на Нетанјаху на анкетата се чини дека ја обликува војната како Израел против Хамас наместо Израел наспроти Палестинците, што потенцијално е причина за релативно големата разлика во споредба со другите истражувања.

Но, Бајден не гледа на тоа исто. „Израел имаше огромна поддршка од огромното мнозинство на држаи. Ако го продолжи ова со оваа неверојатно конзервативна влада што ја имаат и (министерот за национална безбедност Итамар) Бен-Гвир и другите, тие ќе ја изгубат поддршката од целиот свет, а тоа не е во интерес на Израел“, рече тој во интервјуто на Мајерс.

Бајден, исто така, рече дека договорот за заложниците би можел да се постигне во рок од една недела и во интервјуто рече дека се надева дека привремениот прекин на огнот „ни дава време да почнеме да се движиме во насоки во кои се подготвени да се движат многу арапски земји“,. што значи нормализирање на односите со Израел.

Саудиска Арабија е подготвена да го признае Израел. Јордан, Египет, има уште 6 земји. Работев со Катар“, рече Бајден. Заклучокот е дека тој единствениот начин на кој Израел ќе преживее – и ме критикуваа затоа што реков дека не мора да си Евреин за да бидеш ционист. Јас сум ционист – но тука е работата. Тие исто така треба да ги искористат поканите за мир и безбедност до Израелците, како и до Палестинците, кои Хамас ги користи.

„Мислам дека ако го добиеме тој привремен прекин на огнот, ќе можеме да се движиме во насока каде што можеме да ја промениме динамиката“, вели Бајден.