Бериша: Јавниот долг во Албанија достигна 107 отсто од БДП, земјата оди кон грчко сценарио на банкрот

Поранешниот албански претседател и експремиер и актуелен лидер на крилото за обнова на Демократската партија, Сали Бериша изјави дека јавниот долг во земјата достигнал 107 отсто од Бруто домашниот производ и оти земјата оди кон грчкото сценарио на банкрот.

Додаде дека просечната плата денеска во Албанија требало да изнесува 1.500 евра.

-Јавниот долг е зголемен од 62,4 на 107 отсто од БДП. Што е направено со овој долг? Ви гарантирам дека ако оваа влада мислеше, ќе работам за овие граѓани, ќе ги натерам да заборават на сиромаштијата, можеше и трикратно да ги зголеми платите и пензиите ако сакаше. Со овој долг, кога би се вратил за благостојба, секој граѓанин би имал просечна плата од 1.500 евра. Каде се? Колку е платата денес? 30 отсто пониска од 2013 година, бидејќи цените се повисоки за 80-90 отсто, рече Бериша.

Додаде дека владата кога тој бил премиер имала проблеми, но им ја подигнала надежта на Албанците, а населението се зголемувало од година во година.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.