Бериша во домашен притвор поради истрага за корупција

Специјалниот суд против организиран криминал и корупција во Албанија го стави поранешниот премиер Сали Бериша, кој ја предводи опозициската Демократска партија, во домашен притвор поради истрага за корупција.

Специјалниот суд на 30 декември го одобри барањето на јавните обвинители Бериша да биде во притвор во неговиот стан во главниот град Тирана до понатамошно известување.

Одлуката на судот доаѓа неколку дена откако парламентот гласаше да му се одземе имунитетот.

Бериша, кој има 79 години, беше обвинет за корупција во октомври за наводна злоупотреба на функцијата за да му помогне на својот зет Џамарбер Малтези да купи земјиште во Тирана во сопственост и на приватни граѓани и на Министерството за одбрана и да изгради 17 станбени згради на имотот. И двајцата ги негираат обвиненијата, тврдејќи дека случајот е политички мотивиран.

Според одлуката на Судот, Бериша од денеска е во домашен притвор под полициски надзор, а забранета му е и комуникација со други лица, освен членови на семејството, со кои живее во станот.