Берлин да се покае за нацистичките злосторства, а не да носи резолуции за гладот од советската ера

Германија нема право да и држи предавања на Русија за хуманизмот и гладот во 1930-тите во СССР, со оглед на злосторствата што нацистичките трупи ги извршија на советска територија за време на Втората светска војна, изјави во четвртокот поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев.

Германскиот парламент во средата го прогласи бранот на масовен глад од времето на Сталин – кој Киев го нарекува „Голодомор“ – како геноцид. Говорејќи во канцеларијата на владејачката партија Единствена Русија, со која тој претседава, Медведев упати остар прекор кон германските пратеници.

„Германците сега не учат за хуманизам. Нека се сетат на сопствената историја, што направија на територијата на нашата нација“, рече тој, мислејќи на масовните злосторства извршени од нацистичките трупи помеѓу 1941 и 1945 година на советска територија.

„Ни зборуваат за „Голодомор“, за нешто друго. Срамота е сето ова да се слуша од усните на високи функционери, тие треба да се покајат уште три генерации“, рече тој.

Во средата, германскиот парламент усвои резолуција со која советскиот глад од 1930-тите го прогласува за „геноцид“ врз украинскиот народ. Сепак, како што истакна руското Министерство за надворешни работи, документот го игнорираше фактот дека „страшен глад владееше не само во Украина, туку и низ целата нација, одземајќи милиони животи“.