Бесплатен роаминг во ЕУ и во следните 10 години

Преговарачите на државите членки и Европскиот парламент постигнаа договор за новата Уредба за роаминг, што сегашниот систем за користење мобилни телефони во други земји членки на ЕУ без дополнителни давачки го продолжува до 2032 година.

Сегашната уредба важи до 30 јуни 2022 година, а новата го продолжува системот без наплата на роамингот за следните десет години.

Договорот сега треба и формално да биде ратификуван од Советот и Парламентот.

Уредбата за таканаречениот „роаминг како од дома“ се применува од 15 јуни 2017 година, а во него цените за роаминг се одредуваат врз основа на националните цени. Тоа значи дека секој клиент во роаминг во една од земјите на ЕУ и во земјите од Европската економска област Исланд, Норвешка и Лихтенштајн плаќа за услугите според тарифата договорена со неговиот домашен мобилен оператор.

Новата уредба на корисниците треба да им обезбеди ист квалитет на услуги што ги имаат во домашната мрежа, но и кога се на пат. Оние кои користат 5Г мрежни услуги во нивната земја треба да имаат пристап до таа мрежа каде и да е достапна. Според новата уредба, мобилните оператори ќе треба да ги информираат корисниците за квалитетот на услугите што може да ги очекуваат при роаминг. За четири и пол години откако стапи во сила сегашната уредба многу корисници се пожалија дека немаат ист квалитет на услуга кога се во странство.

Според новата уредба, корисниците ќе добиваат СМС пораки за дополнителни трошоци кога ќе се поврзат на таканречените „неземски мрежи“, што се достапни во авионите и бродовите, а не се опфатени со уредбата за роаминг. Кога корисниците се во авион или на брод, нивните мобилни телефони може автоматски да се поврзат на „неземска мрежа“ и да направат дополнителни трошоци. Сега операторите ќе треба да обезбедат опција со која се избегнува автоматско поврзување со такви мрежи.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.