Бесплатно Советувалиште за откажување од цигари

108

Во Центрите за јавно здравје од утре ќе функционираат Советувалишта за откажување од пушењето цигари на здравствените работници, соопшти министерот за здравство Никола Тодоров.

Од 20 – ти август истите ќе бидат достапни за сите граѓани кои сакаат да се откажат од цигарите.

Тој истакна дека со овој проект се опфатени здравствени работници кои се пушачи и истите од утре па до 20 август ќе поминат советувалиште за одвикнување од пушење.

– Осумдесет отсто од лекарите сметаат дека пушачите полесно ќе се откажат од цигарите ако ги советува лекар, вели Тодоров.

Целта на Советувалиштата е да се истакнат многубројните здравствени придобивки од откажуавњето од цигарите.

Заинтересираните граѓани ќе можат да одат на советувалиште два пати неделно по два часа, а ќе има и групна едукација од по 10 тина пациенти, за сите оние кои ќе ги посетуваат советувалиштата.

Тодоров додаде дека е предвидено и индивидуално советувалиште, кое исто така ќе биде беплатно за сите заинтересирани пациенти.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.