Би-Би-Си слави 99 години постоење

17

На денешен ден во 1922 година, беше основан Би-Би-Си – првиот јавен сервис во светот.

Корпорацијата беше основана од група водечки производители на безжични мрежи, вклучително и Гиљермо Маркони.

Програмата започна во ноември истата година, а пет години подоцна, по кралското одобрување, го доби сегашното име British Broadcasting Corporation (Би-Би-Си).

Би-Би-Си е британска корпорација за емитување радио и телевизиски програми во светот.

Со седиште во Лондон, ова е најстарата национална радиодифузна станица во светот и најголемата радиодифузна станица во светот според бројот на

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.