Бил Гејтс финансира развој на вакцина со фластер наместо со инјекција

Фондацијата „Бил и Мелинда Гејтс“ инвестира 23,6 милиони долари во американската биотехнолошка компанија „Микрон биомедијал“ за развој на масовна примена на вакцини без употреба на инјекции. Новата технологија се базира на примена на вакцини со фластери со растворливи микроиглички. Технологијата долго време ја поддржуваат глобалните здравствени експерти поради нејзиниот потенцијал да го зголеми опфатот со вакцинација против смртоносни болести.

Полесно е за транспорт и администрирање од традиционалните вакцини, особено во посиромашните земји, каде што вакцинирањето на децата останува предизвик. Сепак, зголемувањето на производството е пречка.

Во тест-вакцинацијата на возрасни и новороденчиња во Гамбија оваа година технологијата на „Миркон“ за вакцина против сипаници и рубеола се покажа како безбедна и ефикасна како и традиционалната и произведе сличен имунолошки одговор. Вакцината е произведена од Институтот за серум во Индија.

„Технологијата може да помогне да се отстранат клучните бариери за искоренувањето на сипаниците и рубеолата на глобално ниво“, рече Џејмс Гудсон, постар научник во одделот за имунизација во американскиот Центар за контрола и превенција на болестите, партнерска институција на „Микрон“.

Ја елиминира потребата од ладен мост за време на транспортот, а примената не бара здравствен работник. Може да им помогне и на оние што имаат страв од игли, објави компанијата во четвртокот.

Финансирањето ќе овозможи развој на производство на десет милиони фластери годишно за поголеми клинички испитувања и поширока употреба.