Биткоинот ќе вреди 100.000 долари до крајот на 2024 година

Британската банка „Standard Chartered“ денеска објави дека криптовалутата биткоин може да достигне вредност од 100.000 долари (90.700 евра) до крајот на 2024 година.
– Неизвесноста сè уште постои, но ние веруваме дека цената од 100.000 долари за еден биткоин станува реална“, рече Џеф Кендрик, шеф за истражување на дигитални средства во Standard Chartered Bank. Биткоинот може да се зголеми благодарение на неодамнешните превирања во банкарството секторот, стабилизирањето на ризичните средства по завршувањето на американскиот ФЕД со циклусот на зголемување на каматните стапки, како и поради растот на профитабилноста на криптоминирањето, изјави тој.
Standard Chartered вели дека биткоинот има корист од статусот на „брендирани безбедно пристаниште“, а неодамнешната поддршка на Европскиот парламент за првиот сет на правила што го регулираат пазарот на криптовалути може да биде дополнителен опасен ветер за биткоинот, пишува Ројтерс.
На 5 април, JP Morgan Bank објави дека техничката промена во блокчејнот на биткоин во април 2024 година, позната како преполовување, би можела да ја зголеми нејзината цена, имајќи предвид дека ќе биде поскапо да се произведуваат биткоини, со што ќе се создаде „позитивен психолошки ефект“. Преполовување е термин кој значи намалување на наградата за блокови на криптоминери за половина по одреден број блокови. Биткоинот е во пораст оваа година, а во април се искачи над 30.000 долари за прв пат по 10 месеци.
Проценките за огромно зголемување на вредноста на биткоинот беа направени и претходно, но тие не секогаш се остварија. Аналитичар од Градот Лондон во ноември 2020 година изјави дека биткоинот може да порасне на 318.000 долари до крајот на 2022 година, пренесува РТС.
Минатата година, сепак, падна за околу 65 отсто, на 16.500 долари.