Благ раст на европските берзи на крајот од седмицата

На европските берзи во петокот претпладнето најважните индекси беа во благ плус во претпазливото тргување, додека вложувачите чекаат нови насоки со објавување на податоците за вработеноста во ноември во САД.

Паневропскиот индекс Stoxx 600 порасна за 0,27 отсто во првиот дневен пресек, при што падот на цените во рударскиот сектор веќе не го надоместува растот во енергетскиот сектор. Четврта недела по ред е во добитна серија. Истовремено, франкфуртски DAX порасна за 0,23 отсто, на 16.668 поени, лондонскиот Ftse индекс за 0,17 отсто, на 7.527 поени, а париски CAC за 0,57 отсто, на 7.470 поени.

Најмногу поскапеа цените на акциите во енергетскиот сектор, за 0,5 отсто, по растот на цената на суровата нафта, а најмногу падна рударскиот сектор, за 0,8 отсто. Најголема тег во рударскиот сектор имаше врз акцијата на „Anglo American“, која забележа пад на цената од 6,2 отсто, откако компанијата најави дека до 2026 година ќе ги намали капиталните расходи за 1,8 милијарди евра.

Целото внимание на инвеститорите е насочено во американското Министерство за труд, кое во текот на денот треба да го објави бројот на нови работни места во американската економија во ноември, што треба да им даде на инвеститорите насоки за идната насока на монетарната политика на американската централна банка.

Во меѓувреме, беше објавено дека инфлацијата во Германија се намалила на 2,3 отсто на годишно ниво во ноември, најниско ниво од јуни 2021 година, засилувајќи ги очекувањата дека каматните стапки во еврозоната го достигнаа врвот и нема да се зголемат повторно сега кога ќе се смират инфлациските притисоци.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.