Блер: САД мора да видат каде се во однос на сојузниците

Америка мора да види каде е во однос на своите сојузници, како на пример Европа, изјави денеска поранешниот британски премиер Тони Блер, додавајќи дека постои загриженост во врска со тоа дали земјата ќе се стави себе си на прво место или во изолација.

– Постои загриженост, не само во Европа, туку и надвор од неа, на темата каде САД се наоѓаат во овој речиси тежок простор меѓу „Америка на прво место“ и „Америка сама“? истакна Блер.

Една од работите која е неопходно да се направи кога ќе ги одржиме нашите избори и откако ќе се реши Брегзит, е да се потрудиме како да го оживееме тој трансатлантски сојуз, бидејќи е исклучително важен, нагласи поранешниот британски премиер.

Блер истакна дека развојот на незападните сили, како што е Кина, во 21. век прави да има уште поголема потреба од создавање силен сојуз меѓу САД и Европа.