Блерим Беџети: На местото на „Треска“ очекувам инвестиции од 200 милиони евра

101

Градоначалникот на Сарај, Блерим Беџети, изнесе детали во јавноста за тоа што конкретно ќе се гради на местото на СРЦ „Треска“ и вели дека очекува инвестиции од 200 милиони евра.

Иако се уште трае дебатата и нејасна е надлежноста, Беџети тврди дека урбанистичкиот план за езерото Треска изминатите денови бил заведен во Катастарот.

Во првиот од четирите блока, според градоначалникот, предвидено е каде што сега е брегот на езерото, да има спортски терени, аква-парк, игралишта, ботаничка градина, а мал процент може да биде и за дуќани или хотели, но и големи трговски единици. Во Блок 2 се планирани викенд-куќи кои ќе треба да се градат од дрво и камен, со почитување на шумскиот фонд.

„Во Блок 3 примарно е предвиден хотелски комплекс, но 40 тосто од просторот може да биде и за мали и големи трговски единици, култура, здравство. Нема да се гради на целиот простор бидејќи под дел од блокот се бунарите Треска-Лепенец. Во Блок 4 е предвидена градба на трговски центар“, рече Беџети.

Тој објаснува дека Владата е таа која ги има надлежностите за продажбата и изборот на инвеститорите, додека Општина Сарај во моментов само го расчистува теренот.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.