Бочварски: Капиталните инвестиции растат

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски не се согласува со тврдењето дека реализацијата на капиталните инвестиции е ниска.

Очекува капиталните инвестиции да растат бидејќи сега е период на градежни активности и на крајот на годината на ниво на држава да има 80 проценти реализација.

– Во транспорт и врски имаме добро темпо на реализација на капиталните инвестиции. Само во првите два квартали имавме над 37 проценти од нашиот основен буџет на име на капиталните инвестиции. Во овој период капиталните инвестиции растат бидејќи се наоѓаме во период на градежната сезона. Моите очекувања се дека капиталните инвестиции ќе растат и очекувањето е дека до крајот на годината ќе имаме 80 проценти капитални инвестиции на ниво на држава, изјави денеска Бочварски, одговарајќи на новинарски прашања по обвинувањата од опозицијата дека за седум месеци се реализирани само 30 проценти од капиталните инвестиции.

Потсети дека и минатата година во време на ковид криза, реализацијата на капиталните инвестиции била 80 проценти.