Борел оцени дека се „исцрпени“ залихите оружје на ЕУ поради помошта за Украина

Залихите од оружје во земјите на Европската унија веќе се „исцрпени“ по штедрото давање воена помош за Украина, го цитираат во вторникот агенцијата Associated Press и ресурсот Politic високиот претставник на Европската унија за заедничка надворешна и безбедносна политика, Жозеп Борел.

„Воените резерви на мнозинството земји членки се покажаа, не би рекол, исцрпени, но во голема мера потрошени, бидејќи на Украинците им даваме голем потенцијал“, изјавил Борел во текот на дискусијата со европски парламентарци.

Ги повикал земјите-членки на ЕУ да ги надополнат своите арсенали до здружување на воените нарачки, бидејќи тоа би било поевтино. Таквиот пристап, смета Борел, ќе помогне да се намалат трошоците за обновување на резервите со оружје. Покрај тоа, шефот на дипломатијата на ЕУ истакнал дека Брисел требало да ја започне обуката на украинските војници пред една година за да се избегне недостигот од оружје.

На крајот од август, претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен, објави дека ЕУ веќе потрошила 10 милијарди евра за Украина од почетокот на годинава во форма на економска, макрофинансиска и воена помош. Во овој износ не е вклучена помошта којашто на Украина ѝ ја испорачале земјите членки директно врз основа на билатерална соработка. Од крајот на февруари и почетокот на руската инвазија во Украина, Европската унија договори издвојување на вкупно 2,5 милијарди евра само за воена помош на Киев.