Борел призна дека Западот не смее да дозволи победа на Русија, за САД да останат хегемон

Високиот претставник за надворешна политика и безбедност на ЕУ, Жозеп Борел, за првпат призна дека Западот не може да дозволи Русија да победи во украинскиот конфликт, бидејќи тоа ќе ги уништи амбициите на САД да останат глобален хегемон, изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова.

„Тоа е првпат досега претставник на западниот режим да ја каже вистината за тоа што се случува“, напиша дипломатката на нејзиниот Телеграм канал.

„Овде не станува збор за „љубов кон Украинците“, кои западњаците практично целосно ја уништија. Станува збор за желбата на САД да ја задржат својата хегемонија, да ја зачуваат својата опаѓачка улога во глобалните работи“, посочи таа.

Захарова додаде дека „претходниот американски пристап за барање конструктивни решенија во меѓународните односи исчезна без трага“. „Либералните демократи знаат само да ги уништат работите, верувајќи дека оваа способност дава гаранција за вечна доминација“, нагласи таа.

Портпаролката истакна дека сегашната улога на ЕУ е „задолжително да обезбеди муниција купена со пари од даноците на сопствените граѓани, кои никогаш не биле прашани за нивното мислење“.

Највисокиот дипломат на ЕУ претходно изјави дека руската победа во Украина нема да им служи на интересите на САД, бидејќи Вашингтон сака да се гледа како доверлив партнер кој може да ја обезбеди безбедноста на своите сојузници.