32.8 C
Skopje
среда, јуни 29, 2022

Борел: Во понеделник во Советот за надворешни работи, ќе имаме политичка дискусија за регионот

97

Министерот за надворешни работи на ЕУ, Џосеф Борел, организира  вечера што ја приреди за шестмина лидери од Западен Балкан во Брисел.

Борел на вечерата рече дека очекува „колективен, стратешки, отворен и суштински“ разговор со „најблиските партнери и идни членки на ЕУ“ за потребата од единство и неопходните чекори, да работиме заедно за да обезбедиме безбедна, стабилна и просперитетна Европа.

„Последната војна во Европа беше на Балканот, сега е во Украина. И денес ќе биде добар повод да се разговара за глобалното и регионалното влијание на војната на Путин, нелегалната војна против украинскиот народ и против меѓународниот поредок заснован на правила. Тоа не е потрага за одбрана на Русија, тоа е против меѓународниот поредок заснован на правила.

Сакам да разговарам со нашите најблиски партнери, шесте балкански лидери ги претставуваат нашите најблиски партнери – не само од географска гледна точка, разговарам со нив како идни членки на Европската унија – за да разговараме за тоа како можеме да се справиме со последиците од ова војна заедно.

Како и секогаш, јас сум заинтересиран да слушнам за загриженоста на овие лидери во врска со оваа ситуација и како тие ја предвидуваат нашата заедничка акција за одбрана на правилата и вредностите и како да се справиме со негативното влијание на војната на Путин – на храната, на енергијата, и на стабилноста на нашиот заеднички континент.

Затоа што знаеме дека Русија се обидува да ја искористи нашата ранливост и ранливоста на регионот. Треба да работиме заедно за да не дозволиме Русија да ги искористи овие ранливости.

Како што реков претходно – Западен Балкан не е наш двор, тој е наш простор. Тоа е дел од нашата географија. Не е дворот. И ние ќе дејствуваме заеднички за да се соочиме со нарушувачките акции на Русија директно во регионот – било да е тоа преку дезинформации и сајбер напади.

Го поздравувам тоа што повеќето од нашите партнери од Западен Балкан се целосно усогласени – и од првиот ден – со одговорот на Европската унија на руската агресија врз Украина. И ги повикувам другите да го сторат тоа. Повеќето од нив направија, ќе ги повикам и другите да го сторат тоа.

„Вечерашните дискусии ќе се поднесуваат на тековниот ангажман со Западен Балкан, кој останува наш стратешки приоритет. Тоа е нашата најважна надворешна политика. И ќе потсетиме дека – уште еднаш – следниот понеделник, на Советот за надворешни работи, ќе имаме целосна политичка дискусија за регионот., рече Борел.

Сакам да ја истакнам потребата да останеме обединети и да ги преземеме неопходните чекори за да обезбедиме безбедна, стабилна и просперитетна Европа заедно. Ова е наш колективен интерес, ова е најдобриот начин да се изгради иднината на Западен Балкан. Затоа што иднината на Западен Балкан е внатре во Европската Унија и ова е многу силна причина да се одржи овој состанок денес.“, рече Борел.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.