Македонија

уште една софиска лекција за зоран заев Борисов му порача на Заев да внимава што зборува

Борисов му порача на Заев да внимава што зборува

Секој треба да внимава што зборува, тоа си е на негова штета, ја коментираше бугарскиот премиер изјавата на неговиот македонскиот колега Зоран Заев за македонскиот карактер на Илинденско-Преображенското востание.

„Ги оставам сите да ги премеруваат своите приказни, тоа е на негова сметка. Без разлика дали го кажал тоа намерно или ненамерно, се’ оди на негова сметка, бидејќи кога станува збор за ЕУ и ние мораме исто така да дадеме согласност, а ние во тие моменти ќе се сетиме на тие работи. Мој совет е да се биде повнимателен“, порача Борисов.

Оваа реакција на Бојко Борисов доаѓа по интервјуто на Зоран Заев за телевизијата 1ТВ, од 4-ти август, каде македонскиот премиер кажа: „Илинденското востание е македонско, и ако некој граѓанин на Бугарија сака, нека си го празнува“.

Инаку македонскиот премиер Зоран Заев и неговиот бугарски колега Бојко Борисов на 2-ри август во Благоевград заедно, втора година со ред, ја одбележаа 115-годишнината од Илинденското востание.

Ова е вториот за помалку од седмица урок кој од Софија пристигнува на сметка на Заев, откако претходно бугарскиот претседател неколку дена по средбата објави за карактерот на Илинденското востание.

„Илинденско – Преображенското востание е херојски и трагичен венец на бугарското револуционерно движење за слобода и национално обединување“, стои во честитката на претседателот на Бугарија Румен Радев објавена на неговата официјална страница на фејсбук по повод одбележувањето на 115-годишнината од Илинденското востание.

„Со решителност и пожртввуаност, без надеж за помош од надвор, Бугарите од Македонија и Тракија се дигнаа во очајна, но достоинствена битка за правдина. Востаницитего издигнаа великото кредо на нашата национална револуција „Слобода или смрт“. Во битката загинаа многумина, затоа што знаеја и прифатија дека нивниот сопствен живот е историска цена на слободата. Ја почитуваме и нема да ја заборавиме нивната саможртва. Илинден нè потсетува дека слободата и истоската вистина мора да се ценат и ревносно да се бранат“, пишува во пораката на Радев, која има две поенти: Илинденското востание е дел од бугарското револуционерно движење, и дека тоа е за обединување на поделениот бугарски народ во Бугарија и Македонија.

Инаку, до минатата година во Бугарија не се празнуваше Илинденското востание, туку се чествуваше Илинденско-Преображенското востание кон крајот на август кога востанието започнало во Одринско. Втори август, исто така, кај источниот сосед не е се одбележува како празник.