Боженствен тропски остров чиј најстар „жител“ има само 194 години

37

Островот Чангу кој припаѓа на Занзибар познат е по неколку работи, а една од нив се џиновските желки кои живеат таму.

Иако на картата е запишан со името Чангу, островот во близина на Занзибар познат е и како “Затворски остров“ или “Островот на желките“.

Тоа егзотично место е едно од неколкуте во светот на кое живеат тие огромни желки, а од Занзибар оддалечен е само неколку километри.

Името “Затворски остров“ го добил поради затворскиот комплекс во кој биле чувани робовите. Објектите кои подоцна биле претворени во мизеј и хотел потсетуваат на тоа мрачно минато.

Туристите кои на островот пристигнуваат со чамци ја користат можноста да ги хранат желките. Надлежните власти вложуваат напори за заштита на островот и неговите жители, па на оклопот на секоја желка ја пишува и нејзината старост. Најстарата има 194 години.

Желките кои посетителите во текот на денот ги хранат со овошје и зеленчук во текот на положувањето на нивните јајца се повлекуваат во мирна средина, далеку од очите на јавноста.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.