БРИКС наклонет за предлог за заедничка берзa на житарки

Земјите членки на групата БРИКС сѐ повеќе се приклонуваат кон предлогот на Русија за воспоставување берза за житарки, што ќе им овозможи на купувачите да ги купуваат директно од производителите, изјави шефот на здружението на руски извозници.

Кина и Индија се најголеми производители на пченица во светот, а Русија е најголем извозник на житарки, па заедничката берза на членките на БРИКС, кој покрај трите најголеми производители и Бразил и Јужноафриканската Република, исто така, ги вклучува Египет, Етиопија, Иран и Обединетите Арапски Емирати од минатата година, значително би влијаело и на другите светски пазари.

Шефот на руското здружение на извозници на житарки „Русгрејн“, Едуард Зернин, за Reuters изјави дека се надева оти организационите прашања на берзата ќе бидат решени до овогодинешниот самит на БРИКС во рускиот град Казан. Предлогот е поддржан од други земји и компании, рече Зернин.

„Наидовме разбирање и поддршка за иницијативата“, тврди шефот на здружението на руски извозници и додаде дека интересот е „прилично голем“.

Главниот проблем со традиционалните берзи на стоки е тоа што во нив доминираат „шпекуланти“, вклучително и хеџ-фондовите, објаснува Зернин, што доведе до тоа цените да бидат пониски од трошоците за производство.

„Веруваме дека во интерес и на добавувачите и на купувачите на вистинско жито е да се елиминираат екстремните осцилации и светскиот пазар на жито да стане транспарентен и предвидлив“, рече тој.

„Повеќе го користиме терминот ‘берза’ како референца. Идеално, би требало да зборуваме за модерен дигитален пазар“, додаде Зернин.

„Русгрејн“ во декември ја претстави идејата за берза на житарки на БРИКС, а на почетокот од март ја добија поддршката од рускиот претседател Владимир Путин. Пристап до берзата би имале и земјите кои не се членки на БРИКС, а цените не би биле изразени во долари, забележува шефот на здружението на руски извозници.

„Не инсистираме на исклучување на долари од плаќањата. Сепак, клучот за нас е бесплатната конверзија на клириншката валута на берзата во рубли“, додаде Зернин.

Земјите од БРИКС се најголеми извозници на пченица, ориз и пченка, рече тој, и тие играат подеднакво важна улога во снабдувањето на светскиот пазар со мешунки.

Се предвидува дека Русија во сезоната 2023/2024. ќе извезе 65 милиони метрички тони жито во 2022/2023 година, во споредба со 60 милиони тони извезени во 2022/2023 година. Русија не објавува официјална статистика за извозот.

Аналитичарите на IKAR прогнозираат дека ќе извезат околу 52 милиони тони пченица. Пресметките на SovEcon покажуваат дека треба да се извезат 48,6 милиони тони.

„Извозот на жито напредува со добро темпо досега, и покрај тешкотиите со населувањето, осигурувањето и финансирањето на трговијата“, рече Зернин, додавајќи дека до денес Русија извезла околу 47 милиони тони житaрки, вклучително и околу 36 милиони тони пченица.

Главни пазари за руските житарки се Турција, Египет и Иран, но зголемен е и извозот во Алжир, Индонезија и Бангладеш.

„Руските пазари за жито денес се поразновидни отколку пред геополитичката криза“, вели Зернин. „За да ги замениме меѓународните посредници кои исчезнаа од нашите синџири на снабдување, ние се фокусиравме на дипломатијата на „жито“, развивајќи директни контакти со најголемите светски увозници на пченица и други житарки“, додаде тој.