Британците „се борат“ да ги платат сметките за струја

Британските домаќинства веќе должат рекордни 1,3 милијарди фунти (1,5 милијарди долари) на своите добавувачи на енергија пред зимата, објави Bloomberg во средата.

Податоците покажаа дека, заклучно со јули, долговите за енергија се повеќе од двојно повеќе од септемвриското ниво. Околу 6,5 милиони домаќинства должат во просек по 206 фунти (252 долари) на давателите на услуги.

Извештајот објаснува дека секоја година од 2018 година, кога беше воведено ограничувањето на цените во Обединетото Кралство, долговите на домаќинствата постепено паѓаа во текот на летото. Сепак, оваа година долгот скокна за 10% помеѓу април и јули како резултат на зголемените цени на гасот и електричната енергија.

„Енергетскиот долг достигна највисоко ниво на сите времиња со најлошиот можен тајминг, претворајќи го зголемувањето на цената на енергијата оваа зима во длабоко несигурна ситуација за многу домаќинства“, изјави за Bloomberg Џастина Милтиенит, шеф на политиката на Uswitch.com.

„Кризата на трошоците за живот веќе драматично ги притиска буџетите, дури и во текот на летните месеци, бидејќи семејствата се борат со зголемените сметки во сите области“, додаде таа.

Претходно оваа година, добавувачите на енергија предупредија на огромниот број клиенти кои заостануваат на нивните сметки. Ситуацијата се влоши оттогаш, бидејќи големопродажните цени на горивата се зголемија повеќе од двојно во земјата, поставувајќи го теренот за уште милиони да се борат да ги платат сметките оваа зима.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.