Британија излезе од „техничката рецесија“ со солиден економски раст

Британската економија силно отскокна во првите три месеци од годината, ставајќи крај на она што економистите го нарекоа „техничка рецесија“, покажаа официјалните бројки во петокот.

Канцеларијата за национална статистика на Обединетото Кралство соопшти дека економијата пораснала за 0,6% во првиот квартал во однос на претходниот тримесечен период, со широка сила, особено во клучниот сектор на услуги.

Зголемувањето беше повисоко од 0,4% предвидено од економистите и најсилно од четвртиот квартал на 2021 година, кога економијата се враќаше по острата контракција за време на пандемијата на коронавирус.

Ова доаѓа по скромните падови во претходните два квартала, што во ОК се дефинира како рецесија.

И покрај кварталниот пораст, британската економија едвај порасна во текот на минатата година. Тој е закочен од каматните стапки на највисоките 16 години од 5,25%.

Имаше надеж во четвртокот дека тие може да бидат на пат надолу наскоро. Гувернерот на Банката на Англија, Ендрју Бејли, посочи дека намалувањето на каматните стапки може да биде на картички во јуни доколку инфлацијата продолжи да се движи надолу.

Банката на Англија, како и американската ФЕД и другите централни банки ширум светот, агресивно ги зголемија каматните стапки кон крајот на 2021 година од речиси нула за да се спротивстави на растот на цените, прво поттикнати од проблемите со синџирот на снабдување за време на пандемијата на коронавирус, а потоа и со руската инвазија на Украина.
Високите каматни стапки – кои ја ладат економијата со тоа што го поскапуваат позајмувањето – помогнаа да се олесни инфлацијата, но тие исто така влијаеа и на британската економија.

Економистите изразија надеж дека, со ладење на инфлацијата и пониски каматни стапки, британската економија можеби влегува во период на поодржлив раст. Сепак, не се очекува да биде особено силен, при што Банката на Англија предвидува раст од само 0,5% оваа година.

„Ова е изненадувачки силно закрепнување и веројатна пресвртница за економијата“, рече Дебапратим Де, директор за економски истражувања во Deloitte.