Британија: Сѐ повеќе деца и млади имаат потреба од поддршка поради нарушено ментално здравје

На околу шест деца од секоја училница во Обединетото Кралство им е потребна поддршка поради нарушено ментално здравје и се соочуваат со проблеми кога се обидуваат да ја добијат потребната помош, предупредуваат британските експерти.

„Совршената бура“ – пандемијата на коронавирус, продлабочувањето на нееднаквоста во општеството и „децениската неактивност“ резултираа во ситуација кога побарувачката го надминува капацитетот на услугите, објави Британската асоцијација за ментално здравје на децата и младите.

Предупредува дека децата и младите се соочуваат со „големи предизвици“ кога се обидуваат да ја добијат потребната поддршка, бидејќи се поставени многу високи прагови за упатување на млад човек или дете на дополнителна стручна помош. Честопати им се одбиваат професионални препораки за помош, а листите на чекање се долги.

Здружението, кое го сочинуваат 200 организации, вклучително и добротворни здравствени установи и организации, посочува дека, без разлика која политичка партија ќе победи на претстојните општи избори, ќе мора да се справи со сериозен предизвик и интензивно да се посвети на подобрување на менталното здравје на младите луѓе во земјата.

А тоа значи повеќе инвестиции во поддршка, подобра рана поддршка штом се појават проблеми, поголема грижа за менталното здравје во сите образовни институции и реформа на Законот за ментално здравје и заштита на правата на децата.

 

Секое петто дете или млад човек на возраст од 8 до 25 години се соочува со проблем со менталното здравје

Во новиот манифест на Здружението, во кој се наведени чекорите што треба да ги преземат политичките партии за заштита на менталното здравје на децата, се наведува дека во 2023 година секое петто дете или млад човек на возраст од осум до 25 години ќе се соочи со проблеми поврзани со менталното здравје.

„Тоа се шест деца во клас од 30 ученици“, напишаа авторите, истакнувајќи дека „децениската неактивност резултираше со систем на детско ментално здравје каде побарувачката денес го надминува капацитетот“.

„Поставувањето висок праг за воопшто да се добие поддршка, отфрлањето на професионални препораки и долгото време на чекање се главните кочници во системот, што резултира децата и младите да се соочуваат со големи проблеми при пристапот до поддршката што им е потребна“, се додава.

Авторите сметаат дека менталното здравје постепено едноставно „излезе од агендата на политичарите“, поради што тие изразуваат загриженост.

Ејми Вајтлок Гибс, претседателка на Здружението за ментално здравје на децата и младите, вели дека верува оти „сега е критичното време за подобра грижа за менталното здравје за децата и младите“.

 

Малку или никакви конкретни потези

„Совршената бура на пандемијата на коронавирус, продлабочувањето на социјалната нееднаквост и децениската неактивност доведоа до неодржлива ситуација, оставајќи ги бебињата, децата, младите и нивните семејства без поддршката што им е толку потребна“.

„Веќе не можеме да прифаќаме лажни ветувања за промени, бидејќи тие резултираат со мала или никаква конкретна акција. Претстојните општи избори се огромна можност да се фокусира вниманието на менталното здравје“, вели Гибс.

Истовремено, портпаролот на NHS за Англија вели дека „услугата распоредила 400 тимови за ментално здравје во училиштата и колеџите, што е сè уште премалку, но сепак повеќе од една третина од учениците и студентите имаат пристап до поддршка во училниците, и сто дополнителни тимови во моментов се обучуваат да помогнат“.

„Значи, доколку на вашето дете му треба поддршка или помош за проблеми со менталното здравје, стапете во контакт – NHS е тука да помогне“, рече тој.

NHS е Националната здравствена служба и јавно финансираниот здравствен систем во Англија и еден од четирите системи на Националната здравствена служба во Обединетото Кралство.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.