Британските фирми го отпуштаат персоналот поради стравувањата од рецесија

FILE PHOTO: People cross the road on London Bridge during the morning rush hour, with the City of London's financial district in the background, in London, Britain, April 13, 2023. REUTERS/Henry Nicholls

Компаниите во приватниот сектор во Обединетото Кралство ја намалуваат својата работна сила со најбрза стапка од глобалната финансиска криза, освен заклучувањето на пандемијата на Ковид-19, бидејќи производството падна во септември, според податоците објавени од S&P Global во петокот.

Последната бројка на S&P Global Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) за Обединетото Кралство се лизна на 46,8, од 48,6 во август и достигна најниско ниво во последните 32 месеци.

„Разочарувачките резултати од истражувањето на PMI за септември значат дека рецесијата изгледа сè поверојатна во Британија“, предупреди Крис Вилијамсон, главен деловен економист во S&P Global Market Intelligence.

„Големиот пад на производството сигнализиран од флеш-податоци за PMI е конзистентен со намалувањето на БДП со квартална стапка од над 0,4%, со широко заснован пад што собира моментум за да навести неколку надежи за какво било итно подобрување“.

Британскиот пазар на работни места се соочува со „нагло пресврт“, што ги натера компаниите да отпуштат персонал со најбрзо темпо од последиците на глобалната финансиска криза во 2008 година, со исклучок на пандемијата, соопшти S&P.

„Голема загриженост во изгледите за инфлација е растот на платите, но со оглед на тоа што истражувањето сега сигнализира најостриот пад на вработеноста од 2009 година, моќта за преговарање за платите брзо се намалува“, додаде Вилијамсон.

Севкупно, деловната активност на приватниот сектор во Британија падна со најбрза стапка од март 2009 година, бидејќи кризата на трошоците за живот и зголемените трошоци за задолжување ја намалија побарувачката, заклучи S&P.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.