Бројот на градежни дозволи во февруари падна за 14 отсто

27

Според податоците на Државниот завод за статистика, во февруари 2019 година се издадени 153 одобренија за  градење, што е за 13.6 отсто помалку во однос на истиот месец од претходната година.

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 181 458 илјади денари,  што е за 49.1 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 81 (52.9 отсто ) е наменето за објекти од високоградба, 26 (17.0 отсто) се за објекти од нискоградба и 46 (30.1 проценти) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 153 објекти, на 83 (54.2 проценти) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 70 (45.8 проценти) објекти инвеститори се деловни субјекти,  се вели во соопштението на Макстат.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 123 станови, со вкупна корисна површина од 13 404 м2.

Skin Delight

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.