Бујар Османи сам одлучил за Сребреница бидејќи бил во кампања

Во запрепастувачки пресврт на настаните, министерот за надворешни работи на Република Македонија, Бујар Османи, се наоѓа во средината на еден мега скандал поради тоа што еднострано си одлучил Македонија да ја поддржи Декларацијата на Обединетите Нации (ООН) за Сребреница. Ваквата состојба директно во ТВ гостување ја потврди, ни помалку ни повеќе, лидерот на СДСМ Димитар Ковачевски лично.

Овој потег предизвикува големи контроверзии на соцојалните мрежи, при што критичарите го посочуваат како флагрантно кршење на законот за надворешни работи и злоупотреба на институционалната моќ за лична корист од страна на Бујар Османи.

Обвинувања за злоупотреба на власта

Одлуката на Османи е класичен случај на злоупотреба на институциите во корист на неговата претседателска кампања и уште еден показател дека владата во Македонија е под влијание на политичката врхушка на Демократска унија за интеграција.

„Ова е доказ дека СДСМ е измеќар на ДУИ и на министерот Османи“, тврди познат политички аналитичар на социјалните мрежи.

„Изненадува молкот на претседателот на Република Македонија, Стево Пендаровски, за овој мега скандал“, додава тој, сугерирајќи дека неодговорноста на Пендаровски е повеќе од вознемирувачка и резултат на неговата цел за ги доние албанските гласови во бториот круг од изборите.

Обвинувања за разногласие во владата

Критичарите, исто така, на социјалните мрежи тврдат дека одлуката на Османи покажува вознемирувачко ниво на разногласие во владата.

„Ова е доказ дека Пендаровски и Ковачевски станаа слуги на Османи и Али Ахмети заради поголема моќ“, вели друг експерт, истакнувајќи го вооченото влијание на политичките фигури врз владините одлуки.

Недостаток на консултации

Едно од клучните прашања што го отвори оваа полемика е дали министерот Османи пред да ја донесе оваа одлука се консултирал со министрите од СДСМ или со претседателот на Република Македонија?!

„Дали министерот Османи делуваше еднострано или имаше консултации во Владата? прашува правен експерт. „Ако се заобиколат соодветните канали, ова е исклучително опасен преседан за владеењето на правото во Македонија, заклучива тој.

Повици за транспарентност

Во светлината на овие наводи, има се’ поголеми повици за одговорност во врска со овој случај. „Народот во Македонија заслужува да ја знае вистината зад оваа одлука“, нагласува активист за граѓански права.

„Транспарентноста е клучна за одржување на довербата во нашите институции, финишира тој.

Мислења на експерти

Експерти од различни области се вклучуваат во овој мега скандал, при што многумина изразуваат сериозна загриженост за импликациите на постапките на Османи.

„Овој потег на министерот Османи отвора сериозни прашања за независноста на нашата надворешна политика“, коментира специјалист за надворешни работи.

„Важно е одлуките од оваа големина да се носат со внимателно разгледување и во согласност со воспоставените протоколи”, заклучива тој во објава на социјалните мрежи.

Заклучок

Додека трае дебатата, едно е јасно: министерот за надворешни работи на Македонија, Бујар Османи, се соочува со интензивна критика поради неговата еднострана одлука да ја поддржи Декларацијата на ОН за Сребреница. Наводите за прекршување на законите, злоупотреба на моќ и недостигот на транспарентност фрлија голема сенка на овој потег, поттикнувајќи повици за темелна истрага. Иднината на надворешната политика на Македонија виси на конец додека нацијата се бори со овие вознемирувачки обвинувања.