Бугарските историчари слават победа – На ред се Миладиновци, Делчев…

Цар Самуил е бугарски цар, учениците на Кирил и Методиј на покана на кнезот-крстител Борис-Михаил го ширеле својот збор низ целото бугарско кралство, Преслав и Охрид се бугарски книжевни центри. Сето тоа треба да биде запишано во детските учебници во Македонија...

Двегодишната битка за одбрана на позицијата на Бугарија во историските спорови со Северна Македонија стигна до првата победа. Ова се наведува во ставот на Националниот круг „За Македонија“.

„Победа за бугарската историска наука! Двегодишната битка за одбрана на бугарската позиција во однос на историските спорови со Северна Македонија стигна до првата победа! Колегите во Скопје официјално го препознаа очигледното, кое и тие многу добро го знаеја. Цар Самуил е бугарски цар, учениците на Кирил и Методиј на покана на кнезот-крстител Борис-Михаил го ширеле својот збор низ целото бугарско кралство, Преслав и Охрид се бугарски книжевни центри. Сето тоа треба да биде запишано во детските учебници во РСМ.

Сметаме дека за тоа придонесе посетата во јуни на Европскиот парламент во Стразбур на говорниците на Националниот круг „За Македонија“ професорите Николај Овчаров, Ана Кочева, Пламен Павлов и Спас Ташев, претставници на Бугарската академија на науките и Универзитетот Велико Трново „Св. Кирил и Методиј“. Ќе потсетиме дека токму во тоа време се слушаа гласови од владата на Четирикратната коалиција дека „доста е со оваа историја“, „да им свртиме грб на историските проблеми“ итн. Но, нашите гласови се слушнаа и беа вградени во така наречениот „француски предлог“, прифатен во двете земји. Се надеваме дека во иднина ќе продолжиме да ги браниме бугарските интереси во спорови за јазикот и за личности како браќата Миладинови и Гоце Делчев“.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.