Бунт во „Идризово“ – 50 затворенички најавуваат штрајк со глад

Во мувла и влага, ладни ѕидови и без топла вода, затвореничките во КПУ Идризово тврдат дека две недели живеат во нехумани услови. Иако бараат Управата да ги слушне нивните повици, не добиваат никаков одговор. Педесетина жени потпишани на петиција поставија и ултиматум, ако за два дена директорот не ја поправи ситуацијата стапуваат во штрајк со глад. Во сведоштво за Сител обвинуваат, во затворот се прави геноцид.

-Условите се катастрофални, во секоја соба има влага, глувци, стаорци, а хигиената е на минимална основа. Грноцид се прави врз човетвото. Нас ни е битна петицијата, некој од службата да се види со нас. Досега никој не е повикал, не знаеме ни дали е стигната петицијата таму каде што треба да стигне. Како нешто пробуваат, пуштаат топло, па гасат. Не се знае што се прави. Нас не интересира затоа што катастрофа се условите за живеење внатре – вели една од затвореничките.

Потпишаната петиција сепак стигнала до Управата на затворот. Директорот Зоран Јовановски за Сител вели барањата се процесуираат. Но иако потврдува дека условите се катастрофални, затвореничките не биле оставени толку долго во вакви услови. Станувало збор за дефект кој бил саниран. Вели не е точно дека две седмици немале топла вода. Скенирањ биле направени и се правел плн за реновирање

Сведочењата на оние кои се внатре сигнуваат и до меѓународните организации.

Во Идризово моментално се сместени 1216 затвореници, од кои 70 се жени. Затоа Јовановски бара надлежнте да не се залагаат само декларативно за подобрување на условите во затворот, туку и вистински да се зафатат со работа.

Засега нема ништо ниту од ветувањата на министерот Лога за изградба и на нови капацитети во Идризово. Иако и самиот предупредуваше колку е лоша состојбата, на терен нема никакви поместувања. Дополнително, и покрај катастрофалните услови во кои се сместени затворениците, државата скратила дури 15 отсто од буџетот за оваа година наменет за затворите.