Балкан

Бутарис: Mитинзите не треба да ги попречуваат преговорите за името

Бутарис: Mитинзите не треба да ги попречуваат преговорите за името

Солунскиот градоначалник, Јанис Бутарис, како „потпалувачки“ ги оцени изјавите на познатиот грчки композитор Микис Теодоракис, споредувајќи ги со воинствените изјави на генералот Франгос во Солун и потенцираше дека, иако митинзите можеби биле големи и впечатчиви, тие не треба да ги попречуваат преговорите.

Бутарис, за телевизијата СКАЈ, повтори дека Грција го нема ексклузивното право на терминот Македонија, како и дека тој нема проблем новото име на северниот сосед да биде „Нова Македонија“.

– Горна Македонија значи дека некоја земја се поделила на две, а Нова Македонија не претставува никаков проблем – рече Бутарис.

Според него, Грците подолу од Олимп, или оние од Крит, не го познаваат проблемот.

– Тие не знаат дека Македонија грографски не е само грчка и дека во голем број села околу Костур и Лерин има луѓе кои зборувале и се уште зборуваат славомакедонски – рече Бутарис.