Цената на златото достигна историски максимум

Цената на златото скокна за 10,94% оваа година, поттикната од геополитичката нестабилност, вклучувајќи ја војната во Украина и зголемената инфлација. Цената на златото ја поддржаа и светските централни банки на земји како Индија, Турција, Кина и Русија, кои купија рекордни количини злато.

Повеќето трговци се согласуваат дека банкарската криза е фактор што ги турка цените на златото кон рекордно високо ниво, а кризата изгледа далеку од завршена во овој момент. Oчекувањата се дека цената на златото да достигне 2.300 долари во наредните месеци.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.