Цените на нафтата стабилни над 88 долари

Цените на сировата нафта се стабилизираа на меѓународните пазари во вторникот над нивото од 88 долари за барел, имајќи предвид дека трговците балансираа меѓу стравот од рецесија во САД и очекувањата за закрепнување на побарувачката во Кина, најголемиот светски увозник на енергенсот.

На лондонскиот пазар цената на барелот во попладневното тргување беше речиси непроменета во однос на затворањето на тргувањето во понеделникот и изнесуваше 88,31 долари. Позначителни промени немаше ниту на американскиот пазар, каде со барелот се тргуваше по цена од 81,70 долари.

Организацијата на земјите извознички на нафта (OPEC) одвоено објави во вторникот дека барелот кошница референтна нафта на нејзините членки во понеделникот поскапел за 55 центи, на 85,45 долари.

Трговците изминатите седмици беа охрабрени од укинување на строгите мерки за сузбивање на коронавирусот во Кина и сигналите за закрепнување на побарувачката на нафта. Но отворањето на кинеските граници предизвика нов бран од епидемијата, а податоците за прометот во малопродажбата и за производните цени во САД ја поттикнаа загриженоста.

„Американската економија уште би можела да потклекне, а некои трговците со енергенси уште се сомневаат и во брзото закрепнување на кинеската побарувачка на сирова нафта во овој квартал“, појаснува за Reuters Едвард Моја, аналитичар во OANDA.

Трговците го проценуваат ризикот од рецесија во САД и можните потези на американската централна банка Federal Reserve (Fed), што го притисна доларот и ја зајакна куповната моќ на купувачите со други валути, поткрепувајќи ја побарувачката.

Тег за цените, пак, беа очекувањата дека најновите извештаи од САД ќе покажат раст на резервите на нафта и бензини во минатата седмица и падот на залихите на дериватите, покажува анкетата на Reuters од понеделникот.

Американскиот Институт за нафта (API) ќе го објави своите податоци подоцна во вторникот, а владата во среда.