Чествување на македонскиот јазик во Романија

Во Музејот на романската литература во Букурешт денеска ќе биде одбележан Денот на македонскиот јазик.

На иницијатива на Амбасадата на Македонија во Романија, лекторката по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Букурешт, Елена Ѓорѓиовска и филологот по романски јазик и книжевност Теа Теохаревска-Иванова, годинава во фокусот на одбележувањето ќе биде 100-годишнината од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов.

На настанот за првпат ќе се читаат и нови препеви на поезијата на Шопов на романски јазик во препев на студентите од Лекторатот за македонски јазик. Ќе биде прочитана и поезија од други македонски и романски поетеси и поети, на македонски, на романски и на англиски јазик.

Во организација на „Слоу Фуд Македонија“, во рамки на настанот ќе биде реалзирана и дегустација на македонски вина и сирења од малите македонски производители. Ќе биде прикажан и туристички филм за Скопје, во продукција на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот.

Денот на македонскиот јазик во Романија – 8 Декември, се одбележува од 2018 година. Датумот е поврзан со денот кога Македонската православна црква го одбележува својот патрон „Св. Климент Охридски-Чудотворец“, кој е прв македонски архиепископ, творец на Охридската книжевна школа и најзначаен македонски средновековен писател и педагог.