Четиригодишното дете од Струмица е во стабилна состојба на Детската клиника во Скопје

етиригодишното дете од Струмица, кое со тешки повреди беше донесено на Детската клиника во Скопје, во моментов е со стабилни витални параметри, на лекување и следење на Одделот за гастроентерохепатологија, изјави во неделата дректорката на Клиниката, Валентина Цвејоска – Чолаковска.

„ Во лекувањето се вклучени и колегите од Клиниката за детска хирургија, а конзилијарно е водено со повеќе субспецијалисти од Клиниката“, појасни Цвејоска – Чолаковска.

Заради состојбата на девојчето, како што додаде таа, веднаш по приемот биле известени надлежните во Министерството за внатрешни работи, како и социјални служби и јавен обвинител од Струмица, кој повика и судски вештак.

На 17-ти јануари, од болницата во Струмица, со возило на Итна медицинска помош и во придружба на лекар, на Клиниката за детски болести било донесено четиригодишно женско дете, како што рече Цвејоска – Чолаковска, во исклучително тешка состојба, потхрането, хигиенски запоставено, со гангренозни промени на прстите на дланките и на стапалата.

„Беа забележани бројни рани по телото, кои, според изјавата на мајката, биле од напад на куче“, додаде директорката на Детската клиника.