Членките на ЕУ едногласно ја отфрлија „црната листа” на ЕК

50

Членките на Европската унија едногласно го отфрлија предлогот на Европската комисија на „црна листа” да се стават 23 земји и територии.

На листата се наоѓаат земји, за кои се верува дека носат висок ризик од перење пари или финансирање на тероризам.
Членките на ЕУ соопштија дека предлогот не е востановен во транспарентен процес.

На листата, меѓу другото, се земји како Саудиска Арабија, Северна Кореја и Нигерија, но и четири американски прекуокеански територии.

Листата има за цел да се зајакне надзорот и истрагите за финансиските трансакции од овие земји и територии со цел да се најдат сомнителни парични текови.

Европската комисија сега ќе мора да изготви нова листа и да ги земе предвид забелешките на земјите-членки.

ЕК вчера додаде 10 држави и територии на список на таканаречени „даночни раеви“, со што таа „црна листа“ се зголеми тројно.
На досегашната листа има пет држави и територии: Самоа, Тринидад и Тобаго, како и три територии во САД – Американска Самоа, Гуам и Американски Девствени Острови.

На нив требаше да им се придружат Обединетите Арапски Емирати, Оман, британската територија Бермуда, како и уште некои карипски и пацифички острови.

Инаку, 62 држави и територии ширум светот се обврзаа на усогласување со даночните стандарди на ЕУ. Од нив се бара да ги изменат своите прописи до февруари.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.