Состојки:
1 пиле
50 гр.пилешки џигер
1 помал морков
1 јајце
1 помал кромид
1-2 чешниња лук
2 лаж презла
малку магдонос
малку сол
малку црн пипер
масло за мачкање
сенф
компир
Употреба:
Џигерчињата исечкајте ги на ситно, кромидот и лукот изрендајте ги, магдоносот ситно исечкајте го, додадете јајце, презла, сол, пипер, зачините и се заедно измешајте. Со оваа смеса напунете го пилето, потоа намачкајте го со масло, посолете го и намачкајте го со сенф. Пилето ставете го во подмачкана тавка и печете го заедно со компирите кои сте ги исекле на кругови. Додека пилето се пече мора да биде поклопено (печете го во печка или тавка и покријте го со фолија за печење). 15 минути пред да го извадите од рерна, тргнете го капакот малку да се зацрвене.
Состојки
250 гр. остро брашно
1 прашoк за пециво
250 мл. јогурт
½ сок од еден портокал
цела кора од портокал
1 мала лаж. есенција од ванила
100 гр. шеќер
6 гол. лаж масло
75 гр. црно чоколадо
Подготовка
Измешајте ги брашното и прашокот за пециво во еден сад. Во друг сад изматете ги јајцата со шеќер, јогуртот, маслото, есенцијата од ванила и сок од половина портокал. Се добро измешајте со брашното и додадете ја изренданата кора од портокал и чоколада исечкана на парчиња. Наполнете ги калапите за мафини и печете на 200 степени, 20-25 мин. Кога ќе ги испечете по желба, посипете ги со шеќер во прав.