Чулев: На границите 99 отсто се транспортери, патници веќе нема

На границите за влез и излез од земјава патници веќе нема, целото движење е ограничено и регулирано, рече министерот за внатрешни работи Наќе Чулев во гостување на емисијата Топ тема на ТВ Телма.

Тој додаде дека по донесување на одлуката на Владата за излез само со потпишување изјава дека во наредните 90 дена нема да се вратат и ограничување на движењето по излез, како и затворени аеродроми, бројката на регистрирани патници на влез и излез се сведува само на хуманитарните конвои што ги организира државата.

-Од 07.00 часот на 23 март до 07.00 часот на 24 март вкупен број патници кои влегле и излегле од земјава се 3032, од кои на влез се 1554 и излез 1478. Само шест случаи се кои излегле од државатаи потпишале изјава дека нема да се вратат 90 дена во земјава. Деведесет и девет отсто од случаит се работи за возачи на камиони, македонски или странски државјани, рече Чулев.