Чулев: Спасовски намерно го повторува хаосот со лични документи пред новата техничка Влада, повторно нема обрасци за пасоши, а новите ќе стигнат во средина на март

Наќе Чулев од ВМРО-ДПМНЕ во 10МИНУТИ на ТВ21 ја коментираше сегашната ситуација со вадењето на личните документи, каде што има многу гужви и турканици за вадењето на нови документи.

Чулев вели дека целава состојба, каде што македонските граѓани во нехумани услови, на минусни температури чекаат со саати за да се сликаат за нови лични документи не е случајна. Додава дека министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски намерно го повторува хаосот со документи пред новата Техничка влада, како што беше тоа случај и во 2020 година кога тој беше министер за внатрешни работи во тогашната Техничка влада.

И сега како и тогаш, нема доволен број на обрасци за нови пасоши за да ги задоволат потребите на заинтересираните граѓани, постоечките се при крај, а новите обрасци се очекува да пристигнат на средината на март.

„2020 година на 3-ти јануари беше изгласана техничка влада. Прв проблем со кој се соочивме беше немањето обрасци за пасоши, и тоа беше огромен проблем кој со судни маки успеавме да го решиме, и на најитен начин беа доставени количини на пасоши. Чудна коинциденција и јас би рекол не е случајност дека после четири години речиси истиот месец, воочи на парламентарни избори и на нова Техничка влада, се случува истиот проблем. Долги редици на граѓани кои се борат во нехумани услови и минимални, ниски температури да извадат пасош, а проблемот е што немаме обрасци за пасоши. Дури на средината на март треба да стигнат нови. Друг проблем е самото подигнување на пасоши, има целосна неорганизација, има голем дел изгубени пасоши, со погрешни податоци“, рече Чулев.

Во однос на имињата од редовите на ВМРО-ДПМНЕ кои треба да бидат дел од новата техничка влада, Чулев рече дека до крајот на следната недела партијата ќе ги објави.

„Имаше состанок на ИК и на ЦК на партијата, и беа донесени одлуки, за кои што информиравме, но од позначајните одлуки беше утврден списокот на делегати кои ќе гласаат за избор на претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, исто така донесена одлука ВМРО-ДПМНЕ да учествува во Техничката влада, да гласа воздржано за гласањето за владата, и претседателот Мицкоски има право да ги утврди кандидатите во идната влада“, изјави Чулев.