ЦИА: За Иванов би гласале 42 отсто, а за Пендаровски 19 отсто од граѓаните

На претстојните претседателски избори, за Ѓорге Иванов би гласале 42,243 отсто, а за Стево Пендаровски 19,692 отсто од избирачите, покажува истражувањето на Центарот за истражување и анализа ЦИА Скопје.

Во одлуката за гласањето 68,153 отсто се изјасниле дека влијае квалитетот на личноста, а 18,692 отсто партиската припадност.

Во однос на довербата во политичките лидери 37,850 отсто му веруваат на Никола Груевски, а 11,692 отсто на Заев.

Истражувањето се спроведувало по методот теренско лице в лице интервјуирање во сите шест изборни единици, а во секоја изборна единица примерокот бил 306 испитаници или вкупно 1839 испитаници во сите изборни единици.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.