Да ги отвориме границите за Србите и Русите, за да не пропадне туристичката сезона

166

Ова е повикот на Претседателот на црногорската општина Херцег Нови, Стеван Катиќ, кој побара од државните власти на Црна Гора да ги отворат границите за граѓаните на Србија и Русија и со тоа да го спасат остатокот од туристичката сезона.

-Црна Гора доживува пропаѓање на туристичката сезона, што би можело значително да го олесни отворањето на границите со Србија и Русија, поради што апелирам до државните власти да ги преиспитаат своите одлуки и под одредени услови да им дозволат на граѓаните од овие земји да влезат“, рече Катиќ.

Тој апелира до Владата на Црна Гора и Националното координативно тело за заразни болести да утврдат датуми за отворање на границите за туристите од Србија и Русија, со јасни епидемиолошки стандарди.

Катиќ ја повикува Владата на Црна Гора да ги интензивира билатералните односи со цел овие земји да ги отворат своите граници кон Црна Гора и да создадат услови за обнова на меѓународниот воздушен сообраќај.

-Важно е да се подобрат односите со земјите кои се наши најважни туристички партнери, а тие првенствено се Србија, БиХ и Русија. Туристите од овие земји традиционално поминуваат најмногу ноќи и црногорската државна влада мора да биде свесна за тоа. Во оваа ситуација, не смее да има простор за донесување политички мотивирани одлуки и за зголемување на тензиите “, рече Катиќ.

Катиќ вели дека ризикот од ширење на вирусот е реалност со која се соочува секоја земја кога донесува одлука за отворање граници и дека носителите на одлуки се одговорни да одговорат на тој предизвик на адекватен начин, што досега не било случај во Црна Гора.

Тој ги повикува државните органи истовремено да ја следат практиката на соседна Хрватска, но и други европски земји кои пронашле модели за зачувување на летната сезона и безбедноста на граѓаните.

Катиќ смета дека Црна Гора мора итно да реагира доколку сака да се забележат подобри резултати во август и пост-сезоната, што би ги ублажило ефектите од падот на туристичкиот пазар и во цела црногорската економија.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.