Дали Европа е во опасност да изгори?

Грција, Шпанија и Португалија во „окото на циклонот“ – Мега пожарите уништија 57% од речиси 80 милиони хектари изгорени во Европа помеѓу 2000 и 2023 година.

Ова е уште еден од веќе видливите ефекти на климатските промени , кои создаваат маѓепсан круг со шумски пожари, кои сега се развиваат во „мега пожари“ – нешто што во претходните години го гледавме само во земји како САД и Австралија.

Меѓутоа, климатската криза ги донесе и во Европа, при што Грција, Шпанија и Португалија се поранливи на овој застрашувачки феномен.

Начинот на нивното ширење се менува. Некои веќе се вклучени во таканаречените пожари од шеста генерација. „Огнени облаци со сопствените животи“, како што ги нарекува Кристина Монтиел, експерт од истражувачкиот тим од Универзитетот Комплутенсе во Мадрид.

Станува збор за пожари кои не гаснат поради количината на гориво, температурите и ветровите што ги подгреваат. Покрај тоа, тие можат да создадат екстремни феномени, како што е формирањето на „пирокумулусни“ облаци, кои можат да се претворат во огнени бури.

Најпогодените области од мега пожарите се концентрирани во јужниот дел на Европа. 57% од речиси 80 милиони хектари уништени од големите пожари во Европа помеѓу 2000 и 2023 година се регистрирани во три земји, кои исто така имаа најголеми опожарени површини – Португалија, Шпанија и Грција.

До крајот на векот, Шпанија, Италија и Грција ќе имаат 20-40% повеќе денови за ширење на шумските пожари

„Не гледаме повеќе пожари, туку повеќе мега пожари“
Тие се и трите земји со највисока просечна изгорена површина по пожар. Со други зборови, тие се земји каде што се случуваат најголемите пожари и кога ќе се појават најсилно горат.

Ако копаме подлабоко, ќе видиме дека на Пиринејскиот Полуостров најпогодени области се северна Португалија, Галиција, појасот од Астурија до Замора и регионот Левант.

Движејќи се на исток, во Италија ги среќаваме Сицилија и Калабрија.

И стигнуваме до цела југоисточна Грција – како и Турција – завршувајќи ја рутата што го минува целиот јужен дел на Европската Унија.

„Не гледаме повеќе пожари, но гледаме повеќе мега пожари“, објаснува Кристина Сантин, истражувач на Универзитетот во Овиедо.

За да избие мега пожар, „треба да има вегетација што може да изгори, но мора да биде и сува, а високите температури – како и ветерот – се засегнати од климатските промени“, посочува тој.