Давањето на Киев уште повеќе пари e „лудо“ и „сурово“, вели новинарот Такер Карлсон

Американските сенатори кои имаат намера да испратат дополнителни 60 милијарди долари помош за Украина ќе гласаат за продолжување на колежот на Украинците, бидејќи земјата не може да победи против Русија, дури и со помош на Западот, изјави во понеделникот американскиот новинар Такер Карлсон.

Сенатот оваа недела гласаше со 66 спрема 33 за надминување на процедуралната пречка, отворајќи го патот за меѓународниот безбедносен пакет да биде ставен на гласање, потенцијално веднаш во среда. Предлогот за итни трошоци од околу 95 милијарди долари е наменет за Израел, Тајван и Украина. Дури и ако биде усвоен, локалните медиуми очекуваат дека законот тешко ќе го помине Домот, каде републиканското противење за финансирање на Киев е посилно отколку во Сенатот.

Карлсон, долгогодишен скептик за политиката на Вашингтон кон Украина, за која верува дека е кратковидна и самоуништувачка, го критикуваше предложениот закон пред неговото интервју со Џеј-Ди Венс, помладиот американски сенатор од Охајо. Тој тврди дека секој што обрнува внимание е свесен за очајната позиција на Киев со месеци.

„Украина нема индустриски капацитет – ниту НАТО или САД. И нема луѓе – Русија има 100 милиони повеќе население од Украина. А тоа значи дека понатамошната поддршка од Западот за украинската војска значи само повеќе мртви Украинци и дополнително деградирана западна економија“, тврди тој.

Со оглед на овие факти, притисокот за повеќе финансирање е „лудо“, „сурово“ и морално неодбранливо, додаде Карлсон.

Интервјуто со Венс беше за теоријата на републиканскиот сенатор дека нацрт-законот, промовиран од демократите, треба да го поткопа обидот на Доналд Трамп да обезбеди втор мандат. Тоа би одобрило трошење подолго од само 2024 година, така што кој и да победи во ноември ќе биде законски обврзан да продолжи да ја финансира украинската војска, дури и ако тоа би ја поткопало целта за дипломатски прекин на конфликтот, смета тој.

Сенаторот Венс предупреди дека нацрт-законот, доколку биде потпишан во закон, потенцијално би можел да се искористи за да се оправда уште еден импичмент на Трамп. Тој го објасни своето размислување во The American Conservative и меморандум што им го испрати на колегите републикански пратеници.

За време на интервјуто со Карлсон, Венс се согласи со оценката на новинарот за ситуацијата во Украина и тврдеше дека приватно, со неа се согласуваат и демократските сенатори.

„Тие ефикасно велат дека сакаат да се борат против Русија до последната украинска капка крв“, рече тој.

„Мислам дека ако навистина ги прашате овие момци, тие ќе препознаат дека тоа не е во најдобар интерес на Украина. Ова е во основа во интерес на воените изведувачи и на луѓето кои мислат дека најитниот предизвик на Америка е да ги победи Русите“, додаде тој, нагласувајќи дека тој не е еден од тие луѓе.