Денков: Високата инфлација во Бугарија е единственото нешто што спречува приклучување кон Еврозоната

Единствено што нè кочи за еврозоната е повисоката инфлација во Бугарија, бидејќи тргнуваме од помали приходи, изјави бугарскиот премиер Николај Денков, кој во директен пренос на Фејсбук одговараше на прашања од граѓаните и медиумите.

-Пред неколку дена имав можност да се сретнам со претседателката на Европската централна банка и таа ми рече дека инфлацијата е единственото нешто на што треба да работиме. Со министерот за финансии разговараме за мерки, што друго би можеле да направиме за побрзо намалување на инфлацијата. Дел од нашата инфлација доаѓа од повисоките приходи во последните години, кои се повисоки од инфлацијата, но и поради заостанувањето што го имаме, како и повисокиот раст, кој минатата година беше еден од највисоките во ЕУ, објасни Денков.

-Само за оваа година, покачувањето на минималната плата за 20 отсто неминовно ги зголемува и другите плати. Кога ќе се покачи минималната плата ја намалуваме нееднаквоста – што е еден од најголемите проблеми во државата, коментира Николај Денков, пренесува БТА.

„Мојот план за оваа година, како што се приближуваме до крајот на програмата за управување за 2024 година, е за нас да подготвиме програма за управување за следните години, до крајот на терминот, кој ќе биде крајно фокусиран на демографски проблеми, здравствена заштита , образование“, рече бугарскиот премиер. Мора да почнеме да работиме на програма за управување до крајот на овој мандат, потенцираше тој.

-Ние веќе не сме најевтината работна сила, бидејќи со зголемувањето на приходите ја надминавме Унгарија и Бугарија сега е претпоследна, појасни Денков.  (