Повеќе од 55 отсто од заболувањата се поврзуваат со глутенот, протеинот што се наоѓа во пченицата, оризот и јачменот. Се проценува дека кај 99 отсто од лицата кои што имаат нетолернација на глутен или целијак оваа состојба неможе да се дијагностицира.
Исто така се проценува дека речиси 40 отсто од светската популација е нетолерантна на глутен. Доколку имате некои од следните симптоми тоа би можело да значи дека и вие спаѓате во таа група и дека можеби би било добро да се консултирате со лекар.
– Попречувања во дисгестивниот систем, како што се газови, подуеност, ретка столица, па дури и тврда столица (најизразено е кај децата по конзумирање глутен);
– Кератоза пиларис (позната и под името „пилешка кожа“) на рацете;
– Замор или умор по оброците што содржат глутен;
– Дијагноза на автоимуно заболување, како што се Хашмитов тиродитис, ревматичен артистис, лупус, псоријаза, улцериозен колитис, скелодерма или мултиплекс склероза;
– Невролошки симптоми, како што се вртоглавица или чувство на губење рамнотежа;
– Хормонска нерамнотежа;
– Зачестени мигрени;
– Дијагноза на хроничен замор;
– Воспаление, оток или болка во зглобовите (прсти, колена, колкови);
– Проблеми си расположението, како што се анксиозност, депресија и промени во расположението.