Димитриеска Кочоска: ВМРО-ДПМНЕ е против даночната политика на СДСМ за високи даноци за народот, протежираме политика на ниски и рамни даноци

Само што заврши дебатата во министерството за финансии околу даночната реформа. Ние како конструктивна опозиција учествуваме, и морам да заклучам дека повторно неспособноста на Владата предводена од СДСМ и ДУИ покажа уште еднаш дека целиот терет го става на граѓаните и стопанството и комплетно со оваа даночна реформа ќе се зголемуваат давачките кои што граѓаните и стопанството ги имаат кон државата. И тоа во најлош момент во земјава кога имаме и енергетска криза, кога гледаме дека граѓаните секојдневно добиваат повисоки сметки и за парно и за струја, а стопанството е пред колапс, изјави денеска Гордана Димитриеска Кочоска, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ.

Во продолжение интегрален текст и видео од изјавата на Димитриеска Кочоска:

Енергетската криза навистина го оптовари стопанството и сето тоа како резултат на тоа што државната ЕСМ за жал воопшто ниту успеа да се справи со енергетската криза, а и владата исто така. И како резултат на тоа компаниите се истрошени, тие се веќе во голема криза, а не на почеток на криза и ова сега само дополнително ќе направи проблем и притисок врз целокупното стопанство и како што спомнав и врз граѓаните.

Жално е што власта комплетно се фокусира на промена на приходната страна и зголемување на даночната основа, па и воведување да кажам на некои нови даноци, а од друга страна гледаме значи ситуација на повторно ненормално трошење, односно злоупотреба на буџетската каса на расходната страна, а во исто време не гледаме ниту мал напор за справување со сивата економија.

Не е чесно во исто време некои фирми и граѓаните да плаќаат данок, а други да не плаќаат. Не е чесно на една страна да гледаме како граѓаните редовно си ги сервисираат своите обврски плаќаат данок на имот, а имаме и општини каде што речиси и не се плаќа данокот на имот. Имаме општини и места, и делови од град каде што имаме фискални каси и се даваат фискални сметки, а делови од град или цели општини каде што не се знае ниту за фискална каса, ниту за фискална сметка.

Морам да напоменам повторно, ВМРО-ДПМНЕ е против оваа даночна реформа, ВМРО-ДПМНЕ е повторно за она што цело време го протежираме а тоа се ниски и рамни даноци.

И за крај морам да го кажам тоа што како став го повторуваме во континуитет било да е на предвремени парламентарни избори или на редовните доколку дојде до промени, воопшто даночните политики и зголемување и оптоварување на граѓаните и стопанството, ВМРО-ДПМНЕ значи ќе ги врати сите закони на постоечкото решение како што се сега, односно пак како што кажувам на ниски

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.