Директор на гимназија парите од учениците ги ставил в џеб

64

ПС Свети Николе поднесе кривична пријава против М.М.(48) за сторено кривично дело „злоупотреба на службената положба и овластување“.

Во текот на 2010 година, пријавениот како директор на СОУ „Кочо Рацин“ во Свети Николе без донесена одлука и без утврдена одговорност за штета им наредил на класните раководители од секој ученик да соберат од 200 до 250 денари за надомест за украдените компјутери и делови за истите. Потоа, пријавениот од собраните пари за себе присвоил 102.425 денари земајќи ги на рака, а дополнително уплатените 20.950 денари во благајната ги потрошил за плаќање на тековни расходи на училиштето. За да го прикрие делото во истата година склучил договор за јавна набавка и набавувал компјутерска опрема за училиштето и истиот плаќал од сметката на училиштето.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.