Директорот на италијанскиот Институт за меѓународни односи во посета на Македонија

Директорот на италијанскиот Институт за меѓународни односи, амбасадорот Фердинандо Нели Фероџи, денеска престојува во работна посета на Македонија, на покана на Институтот за геостратешки истражувања и надворешна политика при Министерството за надворешни работи.

Фероџи, кој е поранешен амбасадор на Италија во Брисел и еврокомесар, во МНР ќе одржи предавање на тема „Европската унија како крстосница: Новите предизвици 60 години по потпишувањето на Римскиот договор, перспективите на Западен Балкан“.

Како што најави МНР, ќе биде потпишан и меморандум за разбирање и соработка меѓу македонскиот Институт за геостратешки истражувања и надворешна политика и италијанскиот Институт за надворешни работи од страна на директорите на институтите, Абдулкадар Мемеди и Фердинандо Нели Фероџи.

Најавено е присуство на претставници на други државни институции, Македонската академија на науки и уметностите, универзитети, како и претставници од дипломатскиот кор во Македонија.

По дискусијата, учесниците ќе имаат можност да ја посетат  изложбата на тема „Уште поблиска Унија“, поставена во фоајето на МНР.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.