Дисциплински мерки за тројца полицајци поради несоодветно постапување кон новинарка од Фокус

Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди при МВР, постапувајќи по пријава од Здружението на новинари на Македонија за непрофесионално полициско постапување на 11.08.2022 кон новинарката на Фокус В.К. од Неготино. Пријавата е во врска со поплака од страна на жена од Неготино која на 08.08.2022 удрила малолетник со автомобил на улица ,,Маршал Тито” во Неготино, за што новинарката објавила текст. МВР утврди несоодветно извршување на работните задачи од полициски службеници, соопштија од Министерството.

Поради тоа ќе бидат изречени дисциплински мерки, односно ќе биде поведена дисциплинска постапка против тројца полициски службеници, согласно колективниот договор.
-Министерството за внатрешни работи останува посветено на одличната соработка со новинарите и Здружението на новинари на Македонија и без никаква толеранција за вакви и слични случаи, кои ќе бидат соодветно санкционирани, додаваат од таму.