Дизелот поевтинува за 2,5 денари, бензините со иста цена

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,83% во однос на одлуката од 27.06.2022 година.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Мазутот М-1 НС, не се менуваат и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 109,00 ден/лит, на ЕУРОСУПЕР БС-98 е 111,50 ден/лит, додека малопродажната цена на Мазутот М-1 НС изнесува 53,305 ден/кг.

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), се намалува за 2,50 ден/лит и со тоа малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), ќе изнесува 106,50 ден/лит.

Цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1 ) се намалува за 2,00 ден/лит и ќе изнесува 105,00 ден/лит.

Од 30.6.2022 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

– Моторен бензин – ЕУРОСУПЕР БС – 95 – 109,00 (денари/литар)

– Моторен бензин – ЕУРОСУПЕР БС – 98 – 111,50 (денари/литар)

– Дизел гориво – ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) – 106,50 (денари/литар)

– Масло за горење – Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) – 105,00 (денари/литар)

– Мазут М-1 НС – 53,305 (денари/килограм)

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување кај бензините во просек за 0,460%, кај дизелот намалувањето е во просек за 2,480%, кај екстра лесното масло за 2,201% и кај мазутот зголемувањето е во просек за околу 0,032%, поради што во структурата на цените на нафтените деривати е извршено соодветно прилагодување.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,176 %, велат од РКЕ.