ДКСК: Со измените во кривичниот законик се зголемува ризикот од политички пазар и трговија со влијание

Кривичниот законик како еден од столбовите на правниот систем, треба да го штити функционирањето на правната држава, реагираат од Антикорупција комисија.

„Со донесувањето на измените и дополнувањата на овој закон во Собранието на Република Македонија, и тоа со молскавична брзина, по скратена постапка и употреба на европското знаменце, односно на начин со кој не се дозволува широка јавна расправа, експерстка дебата ниту анализа на последиците што ќе ги предизвика ова законско решение, сериозно се загрозува правната сигурност во државата.

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) е изненадена и загрижена од ваквиот начин на донесување на законот, дотолку повеќе што во меѓувреме Министерството за правда побара од ДКСК да достави мислење по Предлог –законот за изменување и дополнување на Кривичниот законок, со рок за произнесување до 20 Септември 2023 година.

Државната комисија за спречување на корупцијата смета дека со интервенциите во членовите 353, 353в и 394 не се придонесува кон зајакната борба против корупцијата и организираниот криминал, напротив, се зголемува ризикот од политички пазарења и трговија со влијание.
Борбата против корупцијата и натаму ќе остане само декларативна“, соопштија од ДКСК.