Дневни весници во Германија чита 56 отсто од населението

320

Печатени дневни весници во Германија секојдневно читаат околу 40 милиони жители, што е за 1,3 милиони помалку во споредба со истиот период минатата година, објави агенцијата за медиумска анализа АГМА.

Според најновите податоци, 55,8 отсто од возрасните жители на Германија (над 14 години) дневно посегнуваат по весници.

Најчитаниот весник е таблоидот „Билд“ со 9,42 милиони читатели, а далеку од него се надрегионалните дневници „Зидојче цајтунг“ со 1,25 милиони и „Франфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) со 760.000 читатели.

Од надрегионалните весници само левичарскиот „Зидојче цајтунг“ забележа зголемување на бројот на читатели. Во споредба со минатата година тиражот го зголемија регионалните дневници во Германија кои секојдневно ги читаат 32 милиони корисници.

Се зголеми и неделниот промет на списанијата на „ФАЗ“ и на „Велт“, како и неделникот „Цајт“.

Корисниците на онлајн изданието на дневните весници не учествуваа во истражувањето.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.